Jak wyczyścić piekarnik? Sprawdzone sposoby na każdy typ zabrudzeń

Kuchnia
Jak wyczyścić piekarnik? Sprawdzone sposoby na każdy typ zabrudzeń
26.03.2021

 

Każdy kuchenny sprzęt wymaga czyszczenia. Jednak to dbanie o czystość piekarnika przysparza zazwyczaj najwięcej problemów. Jak wyczyścić piekarnik — uporać się z zabrudzeniami wewnątrz urządzenia i cieszyć się świeżym zapachem? Poznaj najlepsze praktyki.


 

Czyszczenie piekarnika regularnie

 

Może to zabrzmieć banalnie, ale warto czyścić piekarnik po każdym użyciu. Dlaczego? Ponieważ tłuszcz nie zastygnie na ściankach oraz ruszcie, więc czyszczenie piekarnika będzie bardzo szybkie i łatwe. Po skorzystaniu z urządzania trzeba poczekać, aż ostygnie. Następnie mokrą szmatką przetrzyj całe wnętrze urządzenia. W wielu poradnikach można przeczytać, że woda z octem jest świetnym środkiem do czyszczenia piekarnika. To prawda właśnie przy takich codziennych zabrudzeniach, gdy kuchenka wymaga tylko odświeżenia. Ocet wymieszany w proporcjach 1:1 z wodą jest wtedy wystarczającym, naturalnym środkiem czyszczącym.
 

Piekarnik warto czyścić regularnie

Reguralne czyszczenia bardzo ułatwia czyszczenie piekarnika

 

Czyszczenie piekarnika z tłuszczu i przypalenizny

 
Nie zawsze uda się nam wyczyścić piekarnik od razu po użyciu. Raz na jakiś czas musimy też przemyć to urządzenie dokładnie, żeby pozbyć się również nieprzyjemnego zapachu i dotrzeć z czyszczeniem w każdy zakamarek. Do takiego dbania o piekarnik przyda się profesjonalny środek. Koniecznie taki, który można stosować w kuchni i nadaje się do prowierzchni mających kontakt z żywnością. Takim środkiem może być płyn do czyszczenia powierzchni kuchennych. Jak go używać? Płyn rozpylić wewnątrz piekarnika. Zostawić na 5 minut. Po tym czasie przetrzeć całą powierzchnię ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
Płyn radzi sobie z tłuszczem, lepkim brudem i przypaleniem bez użycia wody. Dodatkową jego zaletą jest to, że został wyprodukowany ze składników wysokiej jakości i ekologicznych, co potwierdza certyfikat EcoLabel.

 

Jak wyczyścić piekarnik z wyjątkowo trudnych zabrudzeń?

 
Wielkie gotowanie, pieczenie, grill… A później wielkie sprzątanie. Często największe trudności w wyszorowaniu z tłuszczu i przypalonych resztek potraw, sprawia ruszt. Na jego prętach zazwyczaj osadza się kapiący z potrawy tłuszcz. Często na początku niewidoczny nawet przy systematycznym sprzątaniu. Dopiero przy bliższym przyjrzeniu się można zauważyć czarne nacieki, które wielokrotnie pieczone, stają się trudnymi do usunięcia zabrudzeniami. Jak wyczyścić ruszt piekarnika? Tutaj potrzebne są mocniejsze środki i nieco więcej szorowania. Najlepiej wyjąć ruszt z piekarnika i przenieść go do miski, prysznica czy wanny. Gąbkę nasączyć lekko wodą i nałożyć na nią mleczko do czyszczenia i za jej pomocą nałożyć równomiernie mleczko na cały ruszt. Odczekać pięć minut. Ponownie użyć gąbki, żeby umyć cały ruszt z obu stron. Gdy efekt jest zadowalający — spłukać bardzo obficie wodą.
 

Czyszczenie rusztu piekarnika jest często najtrudniejsze

Fot. Pixabay

 

Czym wyczyścić piekarnik na zewnątrz?

 

Szyba, pokrętła, obudowa, zawiasy — to również elementy, które musimy wyczyścić. Każda z nich wymaga nieco innego traktowania. Pokrętła i obudowę można potraktować płynem do czyszczenia powierzchni kuchennych. Do mycia szyb wewnątrz również go można użyć, aby pozbyć się plam tłuszczu. Z zewnątrz za to bardziej przyda się płyn do mycia szyb dzięki, któremu powierzchnia będzie się pięknie błyszczała. Jednak już zawiasy lepiej przetrzeć delikatnie zwilżoną szmatką, aby nie zalać i ich nie uszkodzić.
 

Przed myciem warto najpierw sprawdzić, z jakimi zabrudzaniami mamy do czynienie i na tej podstawie wybrać sposób i środek do czyszczenia piekarnika.